להתחיל בקטן, לחשוב בגדול, לצמוח מהר... כיצד הנדסת מערכות סוללת את הדרך להצלחה עסקית?

להתחיל בקטן, לחשוב בגדול, לצמוח מהר… כיצד הנדסת מערכות סוללת את הדרך להצלחה עסקית?

בעידן הדיגיטלי של ימינו, ארגונים רבים עוברים תהליכי דיגיטציה שמתבטאים בשינוי תהליכים קיימים וארגון מחדש של מבנה החברה. מגמה זו מעודדת רמה גבוהה של אוטומציה בתהליכי העבודה, ייצור יעיל יותר של מוצרים ושלל תקנות ורגולציות חדשות. הנדסת מערכות מאפשרת לארגונים להתנהל באופן גמיש ויעיל ולהתמודד טוב יותר עם האתגרים השונים העומדים בדרכם ליעילות מקסימלית בתהליך פעילות הייצור והפיתוח בטווח הארוך.

תהליכי פיתוח מוצרים בתעשייה של ימינו מורכבים ביותר. מצב הנובע מהצורך לסנכרן כמות הולכת וגדלה של תוכנה ואלקטרוניקה המוטמעים במוצרים. בנוסף, חברות רבות נאלצות לעמוד כיום בפני תקינה מחמירה יותר על מנת לקבל אישור לגבי תקינות מוצריהן.

טרנספורמציה ארגונית בדרך הנכונה

תקן ASPICE (Automotive SPICE), למשל, מספק הערכת ביצועים של תהליכי הפיתוח עבור ספקי יחידות הבקרה בתעשיית הרכב. אך יישום תקן כזה עלול להיות מורכב ביותר עבור חברות, מאחר שהן צריכות להראות שתהליך הפיתוח שלהן סדור ושיטתי. כדי לאפשר מעקב מלא של תהליכי הפיתוח יש צורך לחבר ולקשר את כל הכלים והגורמים שלוקחים חלק בתהליך. גם בענף התעופה קיימים מודלים שונים של בקרה שיש ליישם בטרם ניתן לקבל אישור סופי עבור מוצרי הקצה.

נכון להיום, כל מחלקה בארגון מפתחת חלקים שונים ממוצר הקצה הסופי. לאחר מכן, המוצר נשלח לצורך קבלת אישור. במידה והמשוב מחייב שיפורים או שינויים במוצר, יהיה צורך לבצע סריקה של כל תהליך הפיתוח על מנת לזהות איפה ניתן לבצע שיפורים, בד”כ מדובר בתהליך מייגע ומורכב שרק בסיומו ניתן יהיה לעבור לייצור. חברות הנאלצות להקדיש משאבים רבים לצורך יישום התהליך יאבדו את יתרונן התחרותי. חברות הצריכות לעמוד במספר הולך וגדל של תקנים ורגולציות, תוך שמירה על יעילות וזריזות, חייבות להתחיל לאמץ חידושים ולבצע שינויים במבנה הארגוני שלהן.

הנדסת מערכות- עקרונות לביצוע דיגיטציה מוצלחת בארגון

חברה הרוצה לבצע דיגיטציה מתמשכת, צריכה להתחיל בתהליך יסודי ועקבי של טרנספורמציה. הנדסת מערכות מהווה מרכיב חשוב בהקשר זה ומאפשרת יישום של התהליך שלב אחר שלב, תוך חיבור כל המרכיבים השונים של הארגון באופן מהיר ובר קיימא, זאת בהתחשב בגודל החברה ובצרכיה המיוחדים.

המטרה של הנדסת מערכות היא לשפר תהליכים באמצעות מודל ממוחשב, המאפשר תיאור מערכת מורכבת המשלבת פונקציות מגוונות של דיסציפלינות הנדסיות שונות הקיימות במערכת. פלטפורמה אחידה כמו פלטפורמת ה- 3DEXPERIENCE של דאסו סיסטמס, מאפשרת עיבוד סימולטני של כל המידע הקולקטיבי שנאסף ע”י הגורמים השונים אשר לוקחים חלק בתהליך הייצור והפיתוח. הפלטפורמה, בשילוב הנדסת מערכות יכולה לבצע דיגיטציה מלאה של תהליך הפיתוח, תוך הפקה במקביל של נתוני פיתוח אחידים.

פלטפורמת ה- 3DEXPERIENCE של דאסו סיסטמס, מאפשרת לחבר בין קונספטים שונים לאורך כל תהליך הפיתוח ולייצר מעקב רציף לאורך התהליך. הפלטפורמה מציעה גם מאגר נתונים שקוף, המרכז את כל המידע ההנדסי הקיים בארגון. חברות יוכלו, בהתבסס על נתונים אלו, לקבל החלטות מושכלות ולענות על שאלות מורכבות, מה שישפיע בטווח הרחוק בצורה חיובית על תהליך הפיתוח ויאפשר לחברה תפעול גמיש ויעיל יותר.

כיצד הנדסת מערכות מקדמת קיימות?

הנדסת מערכות מאפשרת תכנון בר קיימא כאשר חברה נדרשת לאפיין ארכיטקטורת מוצר. תהליך זה חשוב במיוחד בפיתוח מוצרים חדשניים שלחברה אין כל ניסיון עבר בפיתוחם.

כך לדוגמא, תעשיית הרכב המנוסה בפיתוח מנועי בעירה פנימית נדרשת כעת לפעול בתחום חדש ולפתח מנועים חשמליים. פיתוחים אלו, מצריכים גישה חדשנית יותר ושימוש בסימולציות ופיצ’רים וירטואליים שונים כמו שיטות הדמיה מכטרוניות, המאפשרות לפתח מוצר סופי יעיל וסביבתי ככל האפשר.

פיתוחים מבוססי קיימות דורשים שיתוף פעולה הדוק בין המחלקות השונות כמו גם סוגים שונים של מיומנויות. באמצעות שימוש בהנדסת מערכות ניתן למפות את כל הדיסציפלינות לצורך שיתוף פעולה בין המחלקות השונות, כאשר לעתים פעילות זאת מתרחבת אל מעבר לכותלי הארגון ויכולה לכלול גם שותפים עסקיים חיצוניים.

מורכבות מפושטת

ה”אינטרנט של הדברים” (IOT) והחיבור הגדל בין מוצרים ברשת מאמת אותנו עם התפתחויות ואתגרים חדשים. מגמות אלה מצריכות פיתוח של מערכות ומיומנויות חדשות. כך לדוגמא, ייצור רכב חשמלי מצריך שימוש בכלים ובמוצרים שונים ומורכבים יותר לעומת ייצור רכב מסורתי, כך שיצרנים צריכים להיות ערוכים לכך מראש. רכב חשמלי עשוי לרוב להיות ממונע על סוללות שהיצרן רוכש מספק, אך אם חלה תקלה בסוללות במהלך השימוש ברכב, היצרן הוא זה שנושא באחריות ולא יצרן הסוללות. מצבים אלו מאלצים חברות רבות לשאת בעלויות במקרה של תביעות אפשריות.

על מנת למנוע מצבים אלו ולוודא מראש את תקינות המוצר יש צורך בהדמיות מערכת מתקדמות של תא הסוללה ע”י בדיקה של פרמטרים שונים כמו: החום, ההספק חשמלי, ההרכב הכימי והעלות הכוללת. גם במקרים אלו שימוש בהנדסת מערכות מאפשרת גישה יעילה ומתקדמת בהתמודדות ובפתרון של בעיות מורכבות.

הדרך למודלים עסקיים חדשים

במהלך תהליך הדיגיטציה, חברות מחפשות אחר מודלים עסקיים חדשים על מנת לחדש ולייעל את תהליכי הייצור והפיתוח. בהקשר זה כדאי להזכיר את המושג ““system of systems שמשמעותו אחדות של מערכות המשלבות יכולות ומשאבים שונים לצורך יצירת מערכת חדשה ומורכבת יותר. המערכת החדשה שנוצרת מציעה פונקציונליות גבוהה יותר, הרבה מעבר למכלול המערכות הבודדות מהן היא מורכבת. מגמה זו קיימת למשל בשוק מכונות הכביסה.

כך לדוגמא, חברת Miele מציעה מכונת כביסה בעלת שני מיכלי אבקת כביסה מובנים ומלאים. כאשר אבקת הכביסה אוזלת, היצרן מקבל על כך התרעה באמצעות חיישן המוטמע במכונה, היצרן שולח שירות למילוי האבקה כך שפרט לתאום הגעה ותשלום הקלוח לא נדרש לבצע פעולות נוספות. בתהליך עסקי זה השרות הכרוך במילוי האבקה מייצר הכנסה. תכנון תהליך כזה הכולל את הצד ההנדסי בשילוב המודל המסחרי באופן שיטתי תוך התחשבות בכל המשתנים, מורכב ביותר אך ניתן למידול בשימוש בהנדסת מערכת. זוהי דוגמא מרשימה למורכבות ההולכת וגוברת בתחום הייצור והפיתוח ולתמיכה הישירה שהנדסת מערכות יכולה להציע בתרחיש כזה.

לסיכום- הנדסת מערכות סוללת את הדרך לדיגיטציה אופטימלית בארגון

הנדסת מערכות מאפשרת לארגונים רבים לעמוד באתגרי הדיגיטציה ולהיערך להתפתחויות עתידיות בשווקים השונים. באמצעות פלטפורמה עסקית ועוצמתית כדוגמת פלטפורמת ה-3DEXPERIENCE של דאסו סיסטמס, הארגון יכול ליישם דיגיטציה ולייעל את תהליכי פיתוח המוצר באופן מבוקר והדרגתי על מנת לעמוד בדרישות הפיתוח. באמצעות שימוש בפלטפורמה, ניתן לאסוף את כל המידע על המוצר לאורך מחזור חיים שלם, החל משלב התכנון והפיתוח ועד להשקת המוצר בשוק ושרות האחזקה הנידרש.

חברות רבות כבר משלבות הנדסת מערכות כחלק מהאסטרטגיה הארגונית שלהן, לצורך יישום תהליכי טרנספורמציה נרחבים בארגון. כך לדוגמא, סטארט-אפים רבים בענף הרכב אימצו את פלטפורמת ה- 3DEXPERIENCE כבר מתחילת פעילותם וביססו תשתית פיתוח גמישה ככל האפשר. השימוש בפלטפורמה ובכלים הממוחשבים השונים שהיא מציעה מאפשרת לארגונים השונים להאיץ ולייעל את תהליכי הפיתוח ולאמץ מתודולוגיות עבודה חדשניות ומתקדמות, אשר ישמשו אותם לצורך צמיחה עתידית.

אלי בויקיס- מנכ”ל דאסו סיסטמס ישראל צילום: טניה זליצ’ונוק.


אלי בויקיס, מנכ"ל דאסו סיסטמס ישראל

תגובות סגורות