חדשות היום

הארגון Start-Up Nation Central מסכם את 2021 ומציג שנת שיא בחברות הטק הישראליות עם גיוסים של מעל 25 מיליארד דולר, מספר חסר תקדים של הנפקות, חדי-קרן, מגה-סבבים ואקזיטים

  • גידול של 136% בהיקף הגיוסים לסך של .425 מיליארד דולר ב-2021, לעומת 10.8 מיליארד דולר בשנת 2020.
  • תתי-התחומים הבולטים ביותר בענף הם: הפינטק, תשתיות IT/נתונים ארגוניים, וטכנולוגיות אבטחה, בכל אחד מתתי-תחומים אלו הוכפלו סך הגיוסים בשנת 2021 בהשוואה לשנת 2020
  • במהלך 2021 בוצעו 74 מגה-סבבים לעומת 22 בשנת 2020. גיוסים אלו מהווים יותר ממחצית מסך גיוסי ההון בשנת 2021 ועומדים על 4 מיליארד דולר- צמיחה של %310 בסך הגיוסים לעומת שנת 2020
  • מועדון חדי-הקרן– מספר החברות במועדון טיפס במהלך 2021 ביותר מ-100% ו-33 חברות טכנולוגיה פרטיות הצטרפו אליו. נכון לרגע זה פעילות בישראל 53 חברות חדי-קרן טכנולוגיות
  • מספר ההנפקות זינק מ-22 בשנת 2020 ל-57 בשנת 2021, והגיוס המצטבר היה כ-4 מיליארד דולר
  • הנפקות SPAC היה אחד הנושאים המדוברים השנה, אבל בפועל רק 10 חברות ביצעו הנפקות SPAC בהיקף של 4.9 מיליארד דולר
  • אקזיטים ישראליים– 30 סטארט-אפים ישראליים נרכשו בידי חברות ישראליות, מגמה זו מעידה על התבגרות האקוסיסטם
  • גופי השקעות זרים אחראים לרוב ההשקעות והיו מהמשקיעים הפעילים ביותר בשנת 2021 בהם המשקיעים הטכנולוגיים הגדולים בעולם, Insight Partners (השתתפו ב-49 סבבים) ,Entree Capital Bessemer Venture Partner, ו-Tiger Global Partners. מגמה המייצגת את רמת האטרקטיביות של חברות ישראליות למשקיעים זרים ואת השפעתם המתגברת על האקוסיסטם

מנכ”ל Start-Up Nation Central, אבי חסון: “שנתיים לאחר פרוץ מגיפת הקורונה, האקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי חזק מתמיד. בעולם שבו הדיגיטל הפך לברירת המחדל, ישראל מהווה מקור משמעותי לפתרונות טכנולוגיים לאתגרים עולמיים. התחזקות הענף הובילה לשיא כל הזמנים בגיוסי הון, עלייה משמעותית בהתעניינות של גופי השקעות זרים בישראל ולבאזז חסר תקדים סביב היכולת שלנו לייצר חדי-קרן, כל אלו הובילו לשאלה האם ישראל כבר עשתה את המעבר מ-Start-Up Nation ל-Scale-Up Nation?”

הארגון Start-Up Nation Central, ארגון ללא מטרות רווח, שמטרתו לקדם את האקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי בארץ ובעולם, מפרסם היום את סיכום שנת 2021 בטק הישראלי המבוסס על מאגר הנתונים Start-Up Nation Finder. מן הדוח עולה כי ההשקעה בחברות טכנולוגיה ישראליות נמשכת בקצב מסחרר, היקף גיוסי ההון צמח והגיע לשיא כל הזמנים: 25.4 מיליארד דולר, נתון המייצג עלייה בגובה 136% בהשוואה לגיוס הון בהיקף של 10.8 מיליארד דולר בשנת 2020.

קרדיט לנתונים: Start-Up Nation Central

גם בהשוואה למגמה העולמית, ישראל מציגה גידול בהיקפי הגיוסים ביחס לאשתקד. גיוסי ההון במהלך 2021 רשמו עליה בגובה 136%, לעומת הממוצע העולמי העומד על 71%. נתון זה מהווה גידול גם בבחינת היקף הגיוסים אל מול מדינות כמו ארה”ב (78%), בריטניה (105%) וסינגפור (95%). לפי נתונים השוואתיים במאגר הנתונים של PitchBook* המעודכנים לסוף נובמבר 2021.

שלושת תתי-התחומים הטכנולוגיים המובילים בישראל בשנת 2021 הם פינטק, טכנולוגיות אבטחה (בעיקר חברות סייבר), תשתיות IT/נתונים ארגוניים, בדגש על חברות תוכנה (pure software), המסוגלות לספק פתרונות מהירים ובדרך כלל אינן מושפעות מהמרחק משוק היעד. שלושת תתי-תחומים אלו, ייצגו יחד 65% מסך הגיוסים בשנת 2021 בהשוואה ל-52% מסך גיוסי ההון בשנת 2020.

הזינוק בגיוסי המגה-סבבים מהווה סמן נוסף לבשלות השוק ולהשקעות בחברות טכנולוגיה ישראליות. בשנת 2021 מספר המגה-סבבים (גיוסי הון הגבוהים מ-100 מיליארד דולר) עמד על 47 סבבים, יותר מכפול ממספרם בשנה שעברה. הסבבים הללו גייסו במצטבר 14.77 מיליארד דולר – עלייה בגובה310%  לעומת 3.6 מיליארד דולר בשנה שעברה – והיוו יותר ממחצית הסכום הכולל שגויס בשנת 2021. בנוסף, גודל הסבב החציוני עלה מ-6 מיליון דולר ל-14 מיליון דולר.

 

33 מצטרפות חדשות למועדון חדי-הקרן הישראלי- יותר מ-11 מיליארד דולר- מעט פחות ממחצית מסך המימון שגויס השנה- הושקעו ב”מפעל חדי-הקרן הישראלי”. 33 חדי-קרן (חברות בבעלות פרטית בשווי של למעלה ממיליארד דולר כל אחת) נולדו השנה, ובסך הכול יש כיום 53 חברות כאלה, מדובר ביותר מפי שניים ממספרן בשנה שעברה. מועדון חדי-הקרן בישראל נשלט בידי חברות המשתייכות לפתרונות אבטחת מידע – סייבר (12), פינטק (11), ותשתיות IT ותשתיות נתונים ארגוניות (10).

שנת שיא גם בהנפקות ורכישות57 חברות הונפקו השנה לעומת 22 חברות בשנת 2020. סך הגיוסים עמד על 4 מיליארד דולר לעומת גיוס מצטבר של 1.7 מיליארד דולר. למרות ה’הייפ’ הגדול בעניין הנפקות SPAC, בפועל בוצעו השנה רק 10 מיזוגי SPAC, וגייסו בהם 4.9 מיליארד דולר בסך הכול. 119 חברות נרכשו השנה- עלייה צנועה יחסית לעומת 91 הרכישות שבוצעו בשנת 2020. השווי המצטבר של חברות אלו, כמעט הוכפל מכ-4 מיליארד דולר ל-7.6

מיליארד דולר. מגמה נוספת שבלטה השנה היתה הגידול במספר הסטארט-אפים הישראליים שנרכשו על ידי חברות ישראליות. 39 עסקאות כאלה בוצעו בשנת 2021, עליה מ-21 רכישות בשנת 2020 והמספר הגבוה ביותר שנרשם אי פעם- עדות נוספת לבשלות האקוסיסטם הישראלי.

גופי השקעות זרים שולטים בהשקעות- הגידול המאסיבי בגיוסי הון בשנת 2021 מתבטא גם בשינוי גדול בזהות המשקיעים המובילים, בהיקף וכמות ההשקעות שלהם בישראל. על פי נתונים שנאספו ב- Start-Up Nation Central, המשקיעים המובילים משתתפים בסבבים רבים יותר מאשר בשנים קודמות.

בעבר שימשה ישראל כשוק נישה לגופי השקעות בין-לאומיים, מגמות שנראות בשנתיים האחרונות והאיצו ב-2021 – מלמדות שישראל הפכה למקור מועדף לפתרונות בעיני המשקיעים הגדולים בעולם בתחום הטכנולוגיה. רבות מהקרנות המובילות הגדילו משמעותית את מספר ההשקעות בחברות ישראליות. מגמה נוספת שהתעוררה השנה, היא הנוכחות החזקה של קרנות הון סיכון זרות, כיום מדובר בשבע מ-20 הקרנות הפעילות ביותר ובארבע מ-10 המובילות. כמה מהמשקיעים הפעילים ביותר בשנת 2021 היו קרנות הון סיכון בין-לאומיות, שהן מהמשקיעים הגדולים בעולם בתחום הטכנולוגיה, בהן Insight Partners (השתתפו ב-49 סבבים) ,Entree Capital Bessemer Venture Partner, ו-Tiger Global Partners­- מגמה זו מעידה על רמת האטרקטיביות של חברות ישראליות בעיני משקיעים זרים ועל השפעתם הגוברת על האקוסיסטם.

עליה בסבבי השקעה ראשונים, אבל בקצב נמוך יותר מבעבר- אף על פי שההשקעות בסבבי סיד גדלו במספרים מוחלטים, מ-670 מיליון דולר ל-794 מיליון דולר, הגידול היה קטן יותר לעומת הגידול בהשקעות בשלבים מאוחרים יותר. גם מספר סבבי הסיד המשיך לרדת, מגמה שנמשכת מאז 2018- אז נרשם שיא של 361 סבבים, וכעת מדובר ב- 188 סבבים בלבד. סבב הסיד הממוצע עומד כיום על 510,000 דולר. זהו התחום היחיד שבו רואים המשך מגמת האטה בפעילות בענף. חשוב להדגיש כי לעיתים דיווחים על השקעות אלו מדווחים באיחור ועל כן ייתכנו שינוים בסך הכולל הסופי.

מנכ”ל Start-Up Nation Central, אבי חסון: “שנתיים לאחר פרוץ מגיפת הקורונה, האקוסיסטם הטכנולוגי הישראלי חזק מתמיד. בעולם שבו הדיגיטל הפך לברירת המחדל, ישראל מהווה מקור משמעותי לפתרונות טכנולוגיים לאתגרים עולמיים. התחזקות הענף הובילה לשיא כל הזמנים בגיוסי הון, עלייה משמעותית בהתעניינות של גופי השקעות זרים בישראל ולבאזז חסר תקדים סביב היכולת שלנו לייצר חדי-קרן, כל אלו הובילו לשאלה האם ישראל כבר עשתה את המעבר מ-Start-Up Nation ל-Scale-Up Nation?”. הפריחה בענף מייצרת אתגרים, החברות ממשיכות להיאבק כדי לגייס עובדים, בשעה שישראל סובלת ממחסור של עשרות אלפי עובדים בענף. עליית המשכורות והעליה בערכו של השקל ביחס לדולר נוגסות גם הן בעלויות התפעול של החברות, מגמה המשפיעה בצורה חדה יותר על חברות בשלבים מוקדמים. Start-Up Nation Central פועלת במטרה לסייע לקהילת הטכנולוגיה הישראלית להתגבר על המכשולים העומדים בדרכה, בעזרת פיתוח תוכניות הכשרה והשמה בקריירה, בהשפעה על מדיניות הממשלה באמצעות מכון המחקר שלה, וביצירת חיבורים בין יזמים ישראלים לממשלות, תאגידים רב-לאומיים ומשקיעים, במטרה להבטיח את צמיחתם המתמשכת של האקוסיסטם הישראלי ושל כלכלת ישראל”.


תמונת כותרת מנכ”ל Start-Up Nation Central אבי חסון. קרדיט: ורד פרקש

 

מערכת ניו-טק מגזינים גרופ

תגובות סגורות