השלכות העבודה ההיברידית על אנשי פיתוח בהייטק

מחקר רחב היקף בנושא עבודה היברידית והשפעתה על עבודתם של מפתחים, מאיר זרקור על ההשלכות של שילוב עבודה מרחוק עם עבודה מהמשרד וכולל התייחסות למחוברות (Engagement) ולשייכות עובדים. המחקר שנערך ביוזמתה של חברת ההיי-טק הגלובלית המובילה SAP ובוצע על ידי צוות חוקרות מהפקולטה לניהול באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, זיהה בין היתר, את הדרכים שבהן יש לארגן את עבודת המפתחים בצורה אופטימלית. המחקר מספק תובנות עומק בהיקף נרחב מעבר למקובל בחברות היי-טק, תוך כדי התבססות על שני סקרים גלובאליים שבוצעו בשנת 2022 שבהם השתתפו 721 מפתחים מחברת SAP מישראל, ברזיל, הונגריה, קנדה, בולגריה והודו. בנוסף, התבסס המחקר על שלב איכותני מקיף שכלל תצפיות, ראיונות, וקבוצות מיקוד, שנעשו במשרדי מרכז הפיתוח של SAP בישראל.

המחקר הראה כי העובדים מעדיפים להגיע למשרד בממוצע 1.4 ימים בשבוע. 40% מהמשיבים מעדיפים לעבוד מהמשרד יומיים או יותר בשבוע, כ-30% מעדיפים להגיע למשרד רק יום אחד בשבוע, ו-30% העדיפו לא להגיע למשרד בכלל. נמצא כי יש קשר משמעותי בין המרחק מהמשרד לבין מספר הפעמים בהם העובדים מעדיפים להגיע לעבוד מהמשרד. ככל שלעובדים לוקח זמן רב יותר להגיע למשרד, כך קטן מספר הימים בהם הם מעוניינים לבוא לעבוד מהמשרד. המחקר מצביע על הצורך של מקומות עבודה במציאת פתרונות יעילים כמו גמישות בשעות העבודה והסדרי נסיעה על מנת לתת מענה לחשיבות הגבוהה שעובדים מייחסים לנושא.

ממצאי המחקר עוד מראים, כי נוכחות של עובדים 2-3 ימים במשרד מקושרת בצורה חיובית עם רמות של מחוברות גבוהה, וכי תחושת השייכות של העובדים הייתה הרבה יותר גבוהה בזמן העבודה מהמשרד, בהשוואה לעבודה מהבית.

מבחינה ניהולית, המחקר מצביע על כך שעבודה היברידית מחזקת את המשמעות שיש לקשר בין מפתחים לראשי הצוותים. במודל עבודה היברידי, ראשי הצוותים הם הפונקציה הניהולית שעובדת מול העובדים בשגרה (גם בעבודה מרחוק). ממצא זה דורש העמקה בתהליכי בחירת ראשי הצוותים, הכשרתם ויכולתם לתת מענה לצרכי העובד והארגון ההוליסטיים.

באשר לארגון העבודה – המחקר מציע הצעות קונקרטיות לגבי המיקום האידיאלי לפגישות של צוותי פיתוח, בין אם במשרד או בצורה וירטואלית. בנוסף, התובנות העולות מן המחקר הן שלא נכון להתייחס לנושא ארגון העבודה כ”היום עובדים מהבית, היום עובדים מהמשרד”, אלא להטמיע בארגון את התפישה לפיה מפתחים באים לעבוד יחד במשרד, ולכן יש לבנות אג’נדה משותפת ליום העבודה שלהם במשרד, שנותנת הן לעובד/ת והן לארגון ערך ממשי המבוסס על שיתופי פעולה (קולבורציה), סיעור מוחות, נטוורקינג ועוד. לא עוד “יום עבודה מהמשרד” אלא יותר “יום עבודת צוות” במשרד.

על פי ממצאי המחקר, החשיבות של גמישות בעבודה נותרה ברמות שיא. אנשים מחפשים איזון בריא בין עבודה מרחוק לבין עבודה מהמשרד. כ-78% מהעובדים שהשתתפו במחקר דירגו את חשיבותה של הגמישות בעבודה ברמה גבוהה מאוד וכגורם מרכזי בשביעות הרצון לעבוד בSAP- (אשר מחויבת לעבודה גמישה לטווח ארוך). ברור כי אותה הגמישות אטרקטיבית גם למשיכת טאלנטים חדשים.

נושא שמקושר לעיתים תכופות לדיון על עבודה היברידית הוא נושא הפרודוקטיביות, כאשר השאלה היא האם עובדים שומרים על רמת פרודוקטיביות ללא קשר למקום שבו הם עובדים פיזית. לפי המחקר, 53.7% מהמפתחים דיווחו כי אינם חשים כל הבדל בפרודוקטיביות אם הם עובדים מהבית או מהמשרד. 37.6% ציינו כי הם חשים יותר פרודוקטיביים כאשר הם עובדים מהבית. רק 8.7% מהמפתחים דיווחו כי הם מרגישים יותר פרודוקטיביים כאשר הם עובדים מהמשרד. לא נמצא הבדל בתפיסת הפרודוקטיביות בין מנהלים לעובדים.

על פי תוצאות המחקר, היתרון המרכזי של העבודה מהמשרד עבור המפתחים קשור לתחושת השייכות ולאינטראקציות החברתיות. באופן כללי, תחושת השייכות דורגה גבוה מאוד בקרב מפתחים ב-SAP ובקרב מפתחים בישראל במיוחד, כאשר כ-80% מהעובדים שהשתתפו במחקר דירגו את הרגשת השייכות ברמה 6-7 (בסולם 0-7). תחושת השייכות הייתה גבוהה בהרבה כאשר העבודה נעשית מהמשרד. עם זאת, נמצא כי  49% מהמשתתפים במחקר אמרו כי אינם חשים כל ההבדל בהרגשת השייכות בין עבודה מרחוק לעבודה במשרד. 44% אמרו כי עבודה מהמשרד מחזקת את הרגשת השייכות ו-7% ענו כי עבודה מהבית היא שמחזקת אצלם את תחושת השייכות.

בהתייחס לנושא המחוברות שחשים העובדים למקום העבודה (Engagement), עולה מהמחקר כי רמת המחוברות ב-SAP היא גבוהה – 60% מהעובדים שנשאלו דירגו את רמת המחוברות שלהם כ-6 או 7 (בסולם 0-7). המחקר הראה כי ככל שמספר הימים בשבוע בהם העובד מגיע למשרד עולה, כך עולה רמת המחוברות שלו, כשהמחוברות הגבוהה ביותר היא בעבודה של 2-3 ימים מהמשרד.

המחקר מציג גם המלצות לגבי המיקום הרצוי, בין אם במשרד או באופן וירטואלי, לקיום פגישות עבודה עבור מפתחים עם דגש על תהליכי Scrum. זאת, בהתאם למטרת הפגישה, אופי ותוכן הפגישה, והפלטפורמות הדיגיטליות הרלוונטיות. המחקר מראה כי בעיני משתתפי המחקר קיימת חשיבות גבוהה לפתיחת תהליכי פיתוח וסגירתם בפגישות פנים אל פנים במשרד.

לדברי פרופ’ נורית זיידמן, הפקולטה לניהול באוניברסיטת בן-גוריון בנגב: “המחקר המקיף שערכנו בשיתוף חברת SAP, מעיד על המציאות עימה מתמודדות כיום הרבה חברות בהייטק, אשר עובדיהן עברו במהלך הקורונה למודל עבודה היברידית וממשיכים לעבוד על פי מודל זה. ממצאי המחקר מעידים על החשיבות שמייחסים העובדים לגמישות בעבודה, על הצורך בחשיבה חדשה בהתייחס לפעילות המשרד, על השינוי שיש לקחת בחשבון בחשיבות האינטראקציות החברתיות של עובדים בצוותי פיתוח. בסך הכל, עולה מהמחקר כי ניתן ליצור מודל עבודה היברידי שעונה על הצרכים של עובדי הפיתוח ושל המעסיקים. אנו רואים חשיבות גדולה בשיתוף הפעולה בין האקדמיה למגזר העסקי בהבניית עולם העבודה החדש”.

אורנה קליינמן, מנכ”לית מרכז הפיתוח של SAP בישראל, התייחסה למחקר: “צורת העבודה השתנתה מקצה לקצה בשנים האחרונות, ותמשיך להשתנות תדירות ולהיות מושפעת ממגמות וטרנדים גלובליים, טכנולוגיים וחברתיים. אנו ב-SAP מאמינים בשילוב חקר אקדמי המבוסס על נתונים מהשטח עם תובנות שיש לנו כמעסיק גלובלי. אני רואה המון ערך בהבנה מעמיקה של העבודה ההיברידית, איזה כלים יכולים לעזור לנו בשיפור הפרודוקטיביות מחד ובהעלאת שביעות הרצון של העובדים מאידך. תובנות מדעיות ועסקיות מאפשרות לנו לטייב את אופן העבודה למען הארגון ולקוחותיו וכמובן למען העובדים עצמם, היום ובעתיד”.

לדברי יעל גל, מנהלת הפרויקט מטעם SAP: עולם עבודה עובר מהפכה בשנים האחרונות, המתעצמת עם כניסת ה-AI, שינוים בציפיות העובדים, מהפכת המיומנויות וטרנדים נוספים (SAP Trend Report 2023). חברת SAP הגלובאלית שמה לעצמה יעד להוביל דעה בעיצוב עולם העבודה החדש, עבור 100,000 עובדי SAP ועבור כלל לקוחותינו. ניהלתי את פרויקט המחקר הזה בהיותי חלק מארגון משאבי אנוש גלובאלי שכל מטרתו היא בחינה של מגמות ובניית פתרונות חדשניים לעולם העבודה הדינמי. מתוך אחריות זו, החברה רואה ערך עליון בחקר מדעי עמוק וממצאי המחקר מתורגמים כבר בימים אלו לתהליכי שינוי, כלים להעצמת והכשרת עובדים ומנהלים למודל העבודה החדש, פרויקטים לבינוי חללי עבודה גמישים ועוד. עבודה היברידית נכונה היא קריטית אבל היא רק אבן דרך, המסע אינו מסתיים פה. נמשיך לצד הצלחה עסקית לחתור להבניית תרבות עבודה שמעודדת גמישות, פרודוקטיביות ו-Well Being”.

לקריאת דו”ח המחקר לחץ כאן

מימין לשמאל: יעל גל, work of Future Global SAP.
קרדיט צילום: פלג אלקלעי. פרופ’ נורית זיידמן, הפקולטה לניהול
באוניברסיטת בן גוריון. קרדיט צילום: דני מכליס


מערכת ניו-טק מגזינים גרופ

תגובות סגורות