חדשות היום

חינוך מרחוק דורש גמישות חסרת תקדים בתשתיות המידע

משבר הקורונה העולמי הביא לקדמת הבמה את תחום ה- eLearning, המאפשר למידה וחינוך מרחוק באמצעות שירותים מקוונים. הילדים (ואנחנו, אין ברירה) נעזרים כיום במגוון פלטפורמות, החל מפלטפורמות לתקשורת וידאו שמאפשרות מתן שיעורים מהבית, דרך פלטפורמות לשיתוף קבצים וכלה בפלטפורמות ריכוזיות לדחיפת מידע וחומרים לתלמיד. הטכנולוגיה היתה קיימת גם בעבר, אך השימוש בה היה מזערי לעומת השימוש הרחב שנעשה בה כיום. אם יש דבר טוב שהופק מהמשבר הזה, הרי הוא שהוכחנו את יכולתנו לקיים שגרת לימודים, גם אם לא מלאה לחלוטין, בשעות משבר ויותר מכך – למדנו מה נחוץ טכנולוגית מבחינת תשתיות המידע על מנת לאפשר זאת ביתר שאת בעתיד בימי שגרה.

eLearning – ההבטחה והצורך התשתיתי

תחום ה- eLearning התפתח בשנים האחרונות בקצב חסר תקדים. הכלים המוצעים כיום מספקים חוויה ייחודית וחדשנית, החל מגיימיפיקציה (משחוק) של משימות, דרך בנייה סיפורית אינטראקטיבית של נושא לימודי ומשימות שיתופיות וכלה בעיצוב תכנית עבודה אישית לכל תלמיד. תחום זה הלך וחלחל לזכה למקום של כבוד במוסדות חינוך רבים ברחבי העולם ובישראל, כשרבים טוענים שביום מן הימים הוא עשוי לשנות את תפקידו של המורה ואת דרך ההוראה המסורתית.

הדרך לשינוי מהפכני בתרבות הלימודים עוד ארוכה, אך המשבר הנוכחי לקח אותנו צעד אחד גדול קדימה. צעד, שחייב להוביל אותנו לשינוי בתפיסה הרווחת לגבי תשתיות המחשוב התומכות בלמידה מרחוק – מתשתיות רובסטיות וקשיחות, לתשתיות גמישות המאפשרות גידול לפי דרישה.

כפי שראינו, תשתיות המחשוב התומכות בלמידה מרחוק, חייבות להיות ערוכות להפתעות ולעליה פתאומית בדרישה לנפחי מידע. הפעילות החינוכית, שכולנו נחשפנו אליה לאחרונה, דורשת נפחי מידע אדירים, כדי לתמוך בכל היישומים, קבצי הוידאו הכבדים, המטלות והמידע שיש לשתף בין התלמידים והמורים. וככל שמעלים את מספר הלומדים בממשק מסוים של למידה מרחוק התשתיות יגדלו יחד איתו. בין אם בשל אסון חלילה, או בשגרה, בשל אימוץ יישומי חינוך חדשניים, שדורשים משאבי מידע גדולים, תשתית המחשוב חייבת לאפשר יכולת לגדול ולקטון בקלות, במהירות וביעילות לפי הצורך.

גם בתחום החינוך כמו כל תחום אחר היכולת לגדול ברגע האמת מוגבלת על ידי תשתיות המחשוב. ההנחה הרווחת ש”כשנצטרך נוכל לקנות” פשוט אינה ריאלית. מערכות החינוך הן (ברובן) ממשלתיות וממוסדות ולכן אינן ערוכות להרכשה מהירה של תשתיות. במקרים רבים רכש של תשתיות אחסון מידע דורש יציאה למכרז מקיף של מאות אלפי דולרים. במצבי משבר, כמו זה שפוקד אותנו כיום, נוספות לקושי זה גם הגבלות של סגירת גבולות, הגבלת תנועה, היעדר כ”א מקצועי וטכני להתקנה וכדומה. מערכות החינוך כיום אינן יכולות להגדיל את משאבי במחשוב שלהן מהר מספיק כדי להיענות למצב חירום, בין אם הוא רפואי או ביטחוני.

חינוך מרחוק עם תשתיות חכמות

במבט קדימה על תשתיות ה- eLearning, ברור שיהיה בהן מרכיב של עונתיות ואופק צריכה דינמי. לפיכך, הן ייצטרכו לתמוך בצריכה לפי דרישה וביכולת לגדול (או לקטון) לפי הצורך. בסופו של דבר, מערכות החינוך לא יוכלו להעביר במהירות חומרה מנקודה א’ לנקודה ב’ ולהתקין אותה כשיצטרכו באופן מידי נפח מידע גדול יותר. בנוסף, יציאה למכרזים של עשרות מיליוני דולרים היום על מנת לאפשר למידה בחירום במשבר הבא, שלא ידוע מתי יקרה ובאיזה היקף יהיה תיחשב לבזבוז כספי מיסים. הפתרון טמון באימוץ של שתי תפיסות בסיס:

  • למידה מרחוק בשגרה (כאשר המורה מסייע לתמידים במקום ללמד) כדי להנות מפירות ההשקעה כל השנה. מכאן תתאפשר עבודה יחידנית רבה יותר של המורה עם מי שמתקשה, כך שיתאפשר זיהוי טוב יותר של מקור הקושי אשר חסר בכתות הגדולות. כבר שנים מדברים על אי ההתאמה של מודל הלמידה מהמאה ה- 18 למאה ה- 21. זוהי ההזדמנות לעשות את השינוי המיוחל.
  • אימוץ של תשתית שתאפשר למערכות החינוך מודל הרכשה ענני ויכולת לגדול בקלות בעת הצורך, ורק בעת הצורך, באופן מידי. גם אם יבחרו לא לצאת לענן הציבורי, בין אם משיקולי אבטחה או שמירה על פרטיות הילדים, מודל ההרכשה שלהן בענן הפרטי חייב להיות זהה לזה של בענן הציבורי – הוא חייב להיות גמיש. דווקא כמערכת שמקבלת את תקציבה לאורך השנה, אין למערכת החינוך רתיעה משימוש בתקציב תפעולי (OpEx), אך יהיה עליה למצוא ספקי תשתיות שיכולים לספק תשתית עם יכולת גידול כפול (ויותר) כאשר החיוב יהיה רק על הצריכה בפועל, וללא צורך בהתקנת חומרה נוספת בזמן הגידול אשר אינה אפשרית במצב החירום הבריאותי הנוכחי, כמו גם במצב חירום ביטחוני.
בתמונה: ערן בראון, סמנכ"ל טכנולוגיות לאזור EMEA בחברת Infinidat | צילום: טליה אלק

בתמונה: ערן בראון, סמנכ”ל טכנולוגיות לאזור EMEA בחברת Infinidat | צילום: טליה אלק

העתיד של החינוך טמון ב- eLearning, המשבר הנוכחי לימד אותנו זאת. יש לשער שנפח הלימודים המתבצע מרחוק יגדל ככל שיותר מורים ותלמידים מטמיעים אותו בתרבות היום-יומית. יתרה מכך, טכנולוגיות חדשות יוצגו בעולם הלמידה מרחוק ויכללו יכולות דוגמת מציאות רבודה, עבודה קבוצתית ושיתופית מורכבת, קשר הדוק ואישי יותר עם המורה בתהליך הלמידה ועוד. עלינו להיערך היום, לא רק למשבר עתידי שדורש עליה בנפחי המידע, אלא גם לשגרה שתדרוש זאת ביתר שאת. תשתיות מחשוב גמישות, המאפשרות מודל הרכשה גמיש וענני, הן המפתח להמשך ההתבססות וההתפתחות של החינוך.


בתמונה: ערן בראון, סמנכ”ל טכנולוגיות לאזור EMEA בחברת Infinidat | צילום: טליה אלק

מאת: ערן בראון, Infinida

תגובות סגורות